Zoek
Sluit dit zoekvak.

Harder fietsen door beter ademhalen

Op woensdagavond 6 september 2023, gaf Linda van Oosten van Mindful Cycling een clinic aan de leden van WV Bedum.

Deze clinic ging over de manier van het ademhalen tijdens het fietsen.
Er waren zoveel aanmeldingen dat we in twee groepen waren ingedeeld.

Linda gaf eerst uitleg over het belang van een goede ademhaling. Zij vertelde dat een betere ademhaling zorgt voor meer zuurstof in je lichaam zit. En hoe meer zuurstof in je lichaam, hoe beter je prestaties kunnen worden.

Op de fiets werden er diverse oefeningen gedaan; in- en uitademen via de mond, mond in en neus uit en vice versa. Als laatste zowel door de neus in als door de neus uitademen. Het viel nog niet mee om dat vol te houden, maar het was wel bijzonder om te merken dat je hartslag dan iets naar beneden gaat!

Ook in de praktijk konden we het verschil ervaren. We gingen eerst voor een streep stilstaan, uitademen en dan zonder te ademen op de fiets stappen en zien hoe ver je komt. Daar, als markering, je bidon neerzetten en weer terug naar het begin.

Bij de tweede keer, hetzelfde alleen eerst 20 maal vlug en diep in-en uitademen en na de laatste keer uitademen weer zonder te ademen op de fiets stappen en weer kijken hoe ver je nu komt.

Iedereen fietste zijn of haar bidon met gemak voorbij! Wát een verschil een goede ademhaling maakt.

Om het mooi af te ronden kwam er nog een verrassing aan te pas; ieder zijn/haar mond werd afgeplakt met sporttape (in de vorm van een lief hartje). En toen fietsen en ook de snelheid opvoeren. Heel bijzondere ervaring waarbij er menig snottebel mee naar buiten kwam ..

De oefeningen waren een rustige opzet van Linda om ons kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is met een goede ademhaling en wat in het bijzonder de neus-ademhaling teweeg kan brengen.

Voor de leden is het nu een kwestie van aanleren en uitbreiden. Het lukt niet altijd, want samen fietsen is vaak ook samen even bijkletsen!