In het Nieuws

Op 22 juni 2016 publiceerde Herman Sandman onderstaand artikel in het DvhN.

Om beurt op pad met rolstoelfiets in Bedum

Een fiets waar een rolstoel op kan. Zodat gehandicapten mee kunnen. Mooie uitvinding. Er moet alleen wel iemand trappen. In Bedum doen wielrenners dat.

Vrolijke gezichten

Een kleine schrik bij de presentatie van de rolstoelfiets voor de Wielervereniging Bedum. Bij het uitladen kukelde de rolstoel bijna voorover. De gehandicapte gierde het uit. Van pret. Zoals alle bewoners van ’s Heeren Loo Opmaat in Bedum met rode konen en verwaaid kapsel terugkeren van het tochtje. Vrolijke gezichten zijn er inmiddels vijf tot zes keer per week. Bijna elke avond gaat een amateurwielrenner met een van hen uit rijden.

Amateurwielrenners

Een fiets waarop een rolstoel kan, daarover hebben meer zorginstellingen in ons land de beschikking. Waarin Opmaat in Bedum echter uniek is, is de samenwerking met lokale amateurwielrenners. Die meldden zich in mei, na de presentatie, spontaan aan om eens in de zoveel tijd op pad te gaan met een meervoudig gehandicapte.

Het fietsvoertuig kost ruim 8000 euro en is een geschenk van Stichting Vrienden van Opmaat. Die organisatie bestaat zo’n tien jaar en investeerde reeds voor 150.000 euro in extraatjes voor de bewoners van de vestigingen van woonzorgorganisatie ’s Heeren Loo Opmaat in Appingedam en Bedum. Zoals een John Deere-tractor voor de huifkar, een internetcafé, klankschalen voor een bepaalde vorm van massage, vijf duofietsen en een mobiele disco.

‘Te hoge werkdruk’

Voorzitter van die vrienden is Riepko Toxopeus: ,,Wensen worden vanuit Opmaat bij ons neergelegd en wij maken dan een keuze. Dat gaat altijd voor een groep, nooit voor een individu. Het leuke aan deze rolstoelfiets is dat we nu iets doen voor een doelgroep waar we nooit iets eerder voor gedaan hebben. Van de 220 cliënten in Bedum zitten dertig in een rolstoel.’’

Een rolstoelfiets is één ding, maar er moet mee gereden worden. Toxopeus: ,,Daar waren we ook wel wat bezorgd over. Een dergelijke investering is alleen een succes als je ook vrijwilligers hebt. Je ziet het bij de duofietsen. Het was zo dat begeleiders op een zondag spontaan zo’n fiets pakten voor een rondje. Maar de werkdruk is nu zo hoog dat ze daar niet meer aan toe komen.’’

Samenwerking

De samenwerking met de wielrenners was een idee van Vrienden van Opmaat-bestuurslid Anne Piekstra. Hij legde via de Omloop van Bedum contact met de in 2013 opgerichte Wielervereniging Bedum.

Oprichter en voorzitter Menco Slager: ,,Onze leden waren meteen enthousiast. Er is al een rooster en we hebben inmiddels een app-groepje, zodat we snel naar elkaar kunnen reageren als iemand plotseling niet kan, of als er een cliënt uitvalt. Ook dat komt voor, dat een gehandicapte aangeeft: vandaag even niet. Voor jezelf is het zowel een sportieve uitdaging, als dat je een maatschappelijk doel dient.’’

‘Tijd voor nemen’

Er wordt gereden van 1 april tot 1 oktober. In de herfst en winter is het eenvoudigweg te koud, los van de kans op gladheid. De mensen waar mee gefietst wordt zijn meervoudig gehandicapt. Een rolstoel kan tot 100 kilo wegen en met daar nog een persoon in, is het geen klein gewicht dat voortgestuwd wordt. Maar de wielrenners hebben de ondersteuning van een elektromotortje.

Slager: ,,We fietsen altijd ’s avonds. De gehandicapten zitten in de dagbesteding en wij zijn aan het werk. Je moet er even de tijd voor nemen. Alleen al met het vastzetten van de rolstoel en cliënt ben je zo een kwartier verder. Maar ik heb laatst een behoorlijke tocht gemaakt, een kleine 20 kilometer. Af en toe stop je om te vragen of het nog goed gaat. Het is moeilijk communiceren, maar je ziet vrij snel of ze het naar de zin hebben of niet.’’

Herman Sandman

Journalist, schrijver