Search
Close this search box.

Start2Bike – een deelneemster aan het woord

In het begin van het seizoen heeft de Wielerverening met succes een clinic Start2Bike gegeven. In onderstaand artikel de ervaring van deelneemster Simone van Houten.

Je kent het misschien wel, je wilt beginnen met wielrennen maar je weet eigenlijk niet goed waar je nu echt aan begint. Wat is handig om te weten of te leren voordat je de weg op gaat?

Twee jaar geleden heb ik mijn racefiets gekocht en samen met mijn vriend recreatief het wielrennen gaan uitproberen. Ik heb nagenoeg geen sportachtergrond maar zeg nou zelf, we zijn Nederlanders dus we kunnen allemaal fietsen maar toch blijkt wielrennen wel iets anders te zijn. Laat ik voorop stellen dat ik het heerlijk vind om te doen, lekker buiten in de natuur, in de ochtend de natuur zien ontwaken en over de tijd ook zien ontwikkelen en uiteraard ff een pauze inlassen voor een gezellig kopje koffie.

Naast dat, wilde ik ook graag beter worden en merkte ik dat er nog wat basis kennis ontbrak. Zo bleef ik achter in bochten, was ik wat angstiger aangelegd bij obstakels en had ik het idee dat het schakelen wel wat efficiënter kon. Daarnaast wilde ik ook graag beter worden, dus probeerde ik harder te fietsen en maakt ik mijn rondjes langer. Daardoor fietste ik veel met een hoge hartslag (voor de kenners in de rode zone) , waarvan ik later las, dat het helemaal niet gezond is om daar steeds in te zitten.

Of terwijl, wat was ik eigenlijk aan doen? 

Begin van het jaar had ik me voorgenomen om het anders te gaan doen. Via Facebook zag ik de advertentie van de wielervereniging Bedum voor “Start to bike”. Dit was precies wat ik nodig had!
3 avonden training waar precies eerder genoemde onderdelen aanbod zouden komen. Hier heb ik mij dan ook direct voor aangemeld.

“Start to bike” het was een schot in de roos! De eerste avond zijn verschillende onderdelen aanbod gekomen, fietsen in een groep, schakelen, behendigheid en trapfrequentie. Met name van dat laatste was ik mij niet bewust maar blijkbaar fietste ik ook altijd te zwaar. Dat was al een absolute eye-opener 😊

De tweede avond hebben we geleerd om in een waaier te fietsen, hoe je een bocht moet aansnijden en hoe je een noodstop maakt. Ondanks het gure weer hebben we, half overdekt,  de training kunnen voortzetten.  Ik zou zeggen aan creativiteit geen gebrek.

Met de eerste 2 avonden als basis, gingen we de derde avond mee met de woensdagavond groep. Voor het eerst in een grote groep rijden, bleek achteraf toch niet zo spannend als ik vooraf had gedacht. Doordat je naast elkaar fietst en ook regelmatig door wisselt van plek, leer je in korte tijd je collega wielrenners kennen. Dat maakt het erg leuk.
Tijdens deze trainingen hebben we nog een behendigheid training en een interval training gedaan. Van interval trainingen wordt je beter werd me verteld. Omdat ik ook daarna op zoek was, kreeg ik nog een paar tips over, hoe je een interval training zelf zou kunnen opbouwen.  Helemaal top dus!

Complimenten aan de organisatie en de enthousiaste trainers!